Acasa
Acasa







 



























FONDUL BIBLIOTECĂ AL ARHIVEI C.N.S.A.S.


Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii anunţă punerea în circuit public a lucrărilor aflate în fondul de bibliotecă al Securităţii. Este vorba de peste 8.000 de publicaţii, unele unicat sau extrem de rare, utilizate operativ de poliţia politică a regimului comunist.
C.N.S.A.S. a preluat de la Serviciul Român de Informaţii, pe 19 decembrie 2005, Biblioteca Securităţii, în temeiul Legii nr. 187 din 7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică (legea iniţială de funcţionare a C.N.S.A.S.).
Biblioteca a fost constituită încă din anul 1913, ca sursă de documentare pentru angajaţii Ministerului de Interne (prin Regulamentul de însoţire a Legii pentru organizarea serviciilor administraţiei centrale a Ministerului de Interne, publicat în Monitorul Oficial Nr. 62 din 21 iunie 1913). Acest fond de bibliotecă a stat la baza constituirii Bibliotecii Securităţii.
Conform unui material de informare, apărut în 1969 în revista Securitatea, „Biblioteca de Specialitate a C(onsiliului) S(ecurităţii) S(tatului) şi-a îmbogăţit progresiv fondul, fiind capabilă în prezent să pună la dispoziţia cititorilor un număr de aproximativ 12.000 de titluri din cele mai diverse domenii ale activităţii organelor de securitate. De asemenea, Biblioteca dispune de un fond de benzi de magnetofon, o filmotecă, o colecţie de sinteze privind munca de Securitate în diverse etape, precum şi o colecţie de ziare de epocă – organe de presă ale unor partide burghezo-moşiereşti sau ale unor organizaţii fasciste din România”.
Din cele 12.000 de titluri existente în fondul de bibliotecă din 1969, C.N.S.A.S. a preluat în custodie 6.513 volume. În prezent, după inventarierea completă a titlurilor predate către C.N.S.A.S. în anul 2005, a rezultat un total de 8.645 volume (s-au adăugat şi cele editate după 1969).
Structura tematică a bibliotecii a fost marcată de interesele operative ale Securităţii. Astfel se explică, de exemplu, atenţia sporită acordată publicaţiilor privind problema legionară şi cea a fostelor partide politice democratice.
Tematic, titlurile de carte ce constituie în prezent Fondul Bibliotecă de la C.N.S.A.S. se pot grupa în:
  • legislaţie privind Ministerul de Interne şi instituţiile subordonate;
  • regulamente privind structurile de informaţii militare şi lucrări de teorie şi istorie militară;
  • literatură referitoare la activitatea şi evoluţia serviciilor de informaţii, din România şi străinătate;
  • ordine, norme de aplicare şi instrucţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne emise în perioada 1971-1989;
  • lucrări teoretice sau de popularizare a ideologiei comuniste;
  • programe şi statute ale organizaţiilor fostelor partide politice democratice;
  • literatură confesională, inclusiv cărţi de cult confiscate;
  • literatură privind evreii din România;
  • lucrări şi situaţii statistice referitoare la economie şi societate;
  • literatură de propagandă din perioada dictaturilor lui Carol al II-lea şi Ion Antonescu.

Cărţile din Fondul Bibliotecă al C.N.S.A.S. sunt puse la dispoziţia cercetătorilor acreditaţi la sala de lectură a instituţiei. Inventarul acestui fond poate fi consultat aici.
Pe lângă publicaţii, în Fondul Bibliotecă se află un număr de manuscrise – pentru detalii, vezi Fondul Manuscrise.